Meditatie

Meditatie

mediterenvrouwMeditatie is een bekend begrip binnen alle geloofsovertuigingen en samenlevingen. Het is een spirituele oefening die veel variaties kent. Meditatie wordt gebruikt om tot verlichting, harmonie, kalmte en inzicht te komen. Het zorgt voor het stopzetten van afleidende gedachten om zo rust in het hoofd te creëren. Veel mensen denken dat meditatie uit Aziatische culturen is overgewaaid naar het westen. Toch wordt hier ook al lang aan vormen van meditatie gedaan. Kloosterordes waar monniken zich afzonderen in stilte, maar ook contemplatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen: het valt allemaal onder dezelfde noemer.

Er zijn veel vormen van meditatie: Zen-meditatie, transcendente meditatie en Vipassana-meditatie zijn slechts enkele voorbeelden. Alhoewel de technieken van deze meditatievormen verschillen, is het resultaat hetzelfde: alle storende gedachten verdwijnen waardoor een zuiver bewustzijn overblijft Dit is bijzonder ontspannend is voor lichaam en geest, en zorgt ervoor dat men zich beter kan concentreren.

Meditatie is ook door de westerse wetenschap uitvoerig onderzocht. Waar andere alternatieve therapieën zelden of geen meetbare resultaten opleverden, kon bij meditatie daadwerkelijk bewezen worden dat het werkt. Onderzoek door middel van een EEG wees uit dat de hersenen van iemand die mediteert regelmatig gamma-golven produceren, wat duidt op een sterk bewustzijn. Verder zijn er een aantal hersengebieden actief tijdens mediteren, waaronder de prefrontale cortex, waar angst- en pijngevoelens geregeld worden.

Meditatie wordt steeds vaker ingezet als een aanvulling op allerlei gedragstherapieën. Patiënten met depressies en andere psychische klachten hebben baat bij meditatie in de vorm van mindfulness-gerelateerde oefeningen. Maar ook voor gezonde mensen is mediteren een prima manier om te ontspannen en zich beter te kunnen concentreren. Mediteren is niet moeilijk. Eigenlijk kan iedereen het. Met een paar praktische tips kom je al een heel eind. Meer weten over meditatie? Op internet staat veel informatie over bijvoorbeeld Zenmeditatieyoga & meditatie of Vipassana-meditatie. Ook kun je op internet cursussen of workshops vinden die op veel plaatsen worden gehouden.