Spiritualiteit

Spiritualiteit

Reiki, ayurveda, wicca, tarot, paranormale readings, mindfulness: het lijkt wel of spiritualiteit een steeds grotere plek

touw

krijgt in ons bestaan. Maar wat is het eigenlijk, en wat kun je ermee?

Spiritualiteit is een breed begrip. De term stamt af van het Latijnse woord ‘spiritus’ dat geest betekent. Meestal wordt spiritualiteit geassocieerd met religie, in de breedste zin van het woord. Spiritualiteit is geloven in iets hemels, in een bepaalde geneeswijze, in astrologie, in een hogere werkelijkheid, een levenswijze of filosofie, kortom: in ‘meer’ dan alleen

wat onze ogen kunnen zien. Spiritualiteit geeft het leven een diepere betekenis, en dat kan op allerlei manieren.

Spiritualiteit is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. In alle culturen zijn er mensen die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde, en dat mystieke krachten een rol kunnen spelen in het leven en het menselijk lichaam. Spiritualiteit is niets nieuws. Sinds mensenheugenis houden we ons bezig met onze gezondheid en onze toekomst, en hoe we deze kunnen beïnvloeden. Vroeger raadpleegden we oude druïden, wijze kruidenvrouwtjes en sterrenkijkers bij ziekte of tegenspoed. Tegenwoordig beschikken we over spirituele invloeden van over de hele wereld. We weten alles over Boeddha, chakra’s en voodoo, kunnen kleurentherapie volgen of onze toekomst laten voorspellen door middel van tarotkaarten. Spiritualiteit omvat dan ook een enorme hoeveelheid stromingen. Antroposofie is net zo goed een vorm van spiritualiteit als bijvoorbeeld de leer van het enneagram, yoga of de Chinese astrologie.

Veel spirituele stromingen kennen ook overeenkomsten. Zo speelt de natuur in heel veel denkwijzen een grote rol. Het respecteren en vereren van de natuur en het geloof in geneeskrachtige eigenschappen van stenen, planten en kruiden is een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld Wicca en antroposofie. In het oosterse gedachtengoed is de rol van energiebanen in het lichaam een gegeven dat vaak terugkomt. De leer van aura’s en chakra’s en therapieën als acupunctuur zijn hierop gebaseerd.

Soms zijn bepaalde spirituele ideeën ineens een trend. Mindfulness is bijvoorbeeld een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort, terwijl een paar jaar geleden het boek The Secret ineens heel populair was. Andere vormen van spiritualiteit zoals yoga en astrologie zijn wat standvastiger en zijn bekende gegevens in onze samenleving.

Zoals veel mensen geloof hechten aan spiritualiteit, zijn er ook mensen die spirituele levenswijzen zien als bijgeloof. Echte sceptici menen dat alles wat niet wetenschappelijk bewezen kan worden kwakzalverij en volksverlakkerij is. De website kloptdatwel.nl is een goed voorbeeld van een platform waar veel spirituele theorieën, therapieën en therapeuten onder de kritische loep worden gelegd.

Meer weten over spiritualiteit? Er is op internet of in tijdschriften als Happinez en Diep Magazine veel over dit onderwerp te lezen. Wil je weten hoe spiritueel je zelf bent? Dat kan met deze test.